wenext

The STL File Format and Common Errors

Written by Abigail    2022-06-27

To print 3D models successfully by 3D printers, what we need to do is to import a printable file that 3D printer can understand. STL file is the defacto file format of 3D Printing, with slicer software that can generate G-code, 3D printer can understand every layer of the STL file. Therefore, before 3D Printing the basic process is 3D models, STL file format, 3D slicer, 3D printer setting. In this article, we will discuss STL file and common errors of STL file.stl file, 3d printer files, stl file format

Image Source: Autodesk Fusion 360 with Netfabb®

Part 1. What Is an STL File?

STL file is the standard 3D printer file format for 3D Printing, it is the acronym of StereoLithography, and some say it is also called Standard Triangle Language or Standard Tessellation Languages.

STL files are the translations of 3D models in which all information is stored. It consists of a series of linked triangles that describe the surface geometry of a 3D model without representing color, texture, or other common model attributes. The more complex the 3D model, the more triangles are used, and the higher the resolution.

As the most commonly used file format for 3D Printing, all STL file can be created by CAD (computer-aided design) model program. By identifying STL files with .stl file extension, STL files are exported.

Before 3D Printing, the STL file needs a tool called 3D slicer to chop up the file into hundreds and sometimes thousands of flat horizontal layers. Slicer is a 3D Printing software that converts digital 3D models into printing instructions for your 3D printer to create an object. In conjunction with 3D slicer, it allows a computer to communicate with 3D Printer to ensure that the file is printable.

stl file, 3d printer file format, 3d slicer

Image Source: Autodesk Fusion 360 with Netfabb®

Part 2. STL File Common Errors and Solutions

1. Noise Shells

The external layers of a 3D model are made up by shells. Noise shells are shells that are too small to build the outer layers of the model, which are redundant and useless. If there are too many small shells presenting in the design, it may take longer printing time.

Solution:

Noise shells can be removed by flipping the inverted triangles to achieve a single solid before exporting. And repair software can easily detect the noise shells and remove them.

2. Intersecting and Overlapping Triangles

STL file composes of a mesh of triangles, and when two surfaces overlap and cross on another, it is called intersecting or overlapping triangles. Intersecting or overlapping triangles will usually lead to slicing failures or even printing failures. For example, if you input the STL file with intersecting or overlapping triangles into an SLS printer, the laser will pass that surface too many times, which may change the property of the material, and it will inevitably increase printing time and cost as the model will require more materials.

Solution:

Fortunately, it typically doesn't take too much effort to repair such an error. These triangles can be unified or removed by the repair software.

3. Boundary Edges

Boundary edges occur when if some edges of the STL file are not connected to only one face, which means the model has holes and an open surface that is not printable.

Solution:

Fine the holes and close them in the desired shapes. But how to close the hole will affect the original shape of the model. Choose FLAT or CURVATURE accordingly.

1. Flat (FLAT) – The software will try to fill the hole with as flat a surface as possible. Recommended for engineering models with straight surfaces.

2. CURVATURE – The software will try to analyse the geometric structure around the hole and track this geometry as the hole is completed. Recommended for amorphous models with curved terrain.

4. Non-manifold Edges

Non-manifold edges occur when more than two faces are attached to the same edge. There are two cases of non-manifold edges:

1. An extra surface inside the model, which splits the model into two.

Solution: Delete the excess surface.

2. Two elements share one edge, which makes two model into one.

Solution:

1. If two elements are intended to connect with each other, the solution is increasing the thickness of the connection between the two elements to the recommended wall thickness in the selected printing technology.

2. If two elements are two separated elements, the solution is increasing the distance between two elements. It is recommended to save two elements in one STL file when placed as needed.

5. Colliding Surfaces

When STL file consists of several parts of the model, and there should be a space between these parts, but somehow, they collide with each other. It creates an internal space inside the model and the slicing software can not recognize.

Solution:

When modelling, make sure to maintain the desired spacing between the parts. Merge the separate model parts when they are at the desired spacing for a single STL file.

6. Colliding Polygons

Colliding polygons are the product of a faulty division of the polygon mesh.

Solution:

Spot delete the colliding polygons. The eraser usually creates a hole and can be closed using the methods described.

7. Holes or Gaps in A Mesh

Holes or gaps in a mesh occur when the adjacent triangles fail to share two common vertices. If this error is overlooked, the printer will not be able to correctly print the design.

Solution:

Repair software can easily detect the missing triangles.

8. Over-refined Mesh

When the total number of triangles of the STL mesh is larger than required, it is called the over-refined mesh. It will not lead to any errors when printing, but it is difficult the deal with the unnecessarily large STL file. Besides, those tiny details cannot by printed.

Solution:

Use the default setting of the CAD software when export the STL file or follow the STL file correct resolution guidelines.

9. Inverted Normals

The normal vector is perpendicular to the surface at a given point. When normals are considered on closed surfaces, the inward-pointing normal (pointing towards the interior of the surface) and outward-pointing normal are usually distinguished.

Each triangle in the STL file should have a correct normal vector to define which side of the triangle faces outward. Usually, the normals of triangles on the same faces should all be inward or outward, leading the printer to add the material in the right way.

Solution:

Where the normals are facing the incorrect direction, they will need to be flipped.

Overall Recommendation

The best way to solve any issues with 3D models is definitely repairing the errors in the native CAD software before exporting them to STL. If it's not an alternative, there are various kinds of STL repair tools, such as Netfabb, Meshmixer, 3D Builder, MakePrintable, etc.

stl file, slicer software, stl errors repair

Image Source: Autodesk Fusion 360 with Netfabb®

Please feel free to upload your STL file on our instant quoting page or contact us at hello@wenext.com if you are interested.

Copyright © 2021 Wenext All rights Power by 01THINK

This website uses cookies for better personalized services. By using our websites, you agree to this use. Privacy Policy